Jak o niego dbać
Tropikalny, wiecznie zielony eucharis, z biegiem czasu tworzący gęstą kępę przewieszających się liści, nawet bez kwiatów wygląda ładnie, ale warto dołożyć starań, aby pobudzić go do kwitnienia. W krajach o bardzo ciepłym klimacie może rosnąć przez cały rok w ogrodzie, u nas – tylko w lecie. Przeważnie jednak uprawia się go w donicy, w ogrzewanym pomieszczeniu o temperaturze niespadającej poniżej 15°C. Na zewnątrz można go wystawiać na okres od czerwca do sierpnia. Kupując dorosłą roślinę, powinniśmy zwrócić uwagę na to, by miała zdrowe, ładnie wybarwione liście oraz kwiaty w początkowej fazie kwitnienia. Cebule są zwykle w sprzedaży jesienią, we wrześniu i październiku. Taką świeżo zakupioną cebulę, najlepiej bez wyrastających z wierzchołka zielonych części, sadzimy na głębokość 5 cm w żyznej, próchnicznej, umiarkowanie wilgotnej i przepuszczalnej ziemi o lekko kwaśnym odczynie. Może to być uniwersalne podłoże do kwiatów. Na dnie doniczki konieczna jest warstwa drenażu. Naczynie z cebulą ustawiamy w miejscu o temperaturze 20–25°C, gdzie po ośmiu tygodniach roślina powinna zakwitnąć. Przekwitłe kwiaty usuwamy, aby pozostałe pąki mogły się bez przeszkód rozwijać. Po kwitnieniu eucharis wymaga okresu regeneracji. Ustawiamy go wtedy na 2 tygodnie w nieco chłodniejszym miejscu.
Chcesz się dowiedzieć jak wykorzystywać eucharis we florystyce?